12 Mayıs 2016 Perşembe

Sular Altında Bir Türk Adası: Adakale

Adakale, Romanya ve Sırbistan sınırını oluşturan bir noktada Tuna nehri üzerinde yer alan küçük bir ada idi. Ada idi diyorum çünkü bugün sular altında..

1691 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen ada, 1878 Berlin Antlaşmasına kadar Türk varlığını devam ettirmiş; el değiştirmesi beklenilirken antlaşmada adanın kime teslim edileceği unutulduğundan 1923 Lozan Antlaşmasına kadar yine Türk adası olarak kalmıştır. Nitekim 1923 Lozan Antlaşmasıyla adanın yönetimi Romanya'ya bırakılmıştır.
(Lozan Konferansında Meis Adası ve Adakale'nin Durumunun Görüşüldüğüne Dair Bir Gazete Küpürü)

Ada, yaklaşık olarak 160.000 m² idi. Adada bir rivayete göre 600, bir rivayete göre 800, bir rivayete göre de 1000 Türk yaşıyordu. Ahalinin tümü Türk ve müslümandı. Adada yaşayan Türkler geçimlerini kayıkçılık yaparak, tütün, şeker, lokum imalatı yaparak sağlıyorlardı. Ada üzerinde tek minareli bir cami, bir kale ve bunun yanısıra evlerle kahvehaneler yer alıyordu. 
(Adakale Camisi)

Adakale, 1967 yılında Romanya ve Yugoslavya'nın ortaklaşa inşa ettikleri Demirkapı Barajı'nın 1972 yılında tamamlanması ile birlikte sular altında kaldı. Adadaki Türklerin bir kısmı Bükreş'e, bir kısmı Köstence'ye, bir kısmı da İstanbul'a göç etti.

Adada yer alan mezarlar, kale ve bazı eserler bir başka ada olan Şimian adasına taşındı. Haberlere göre günümüzde bir Türk firması Şimian adasında Adakale'yi yeniden ihya etmeye çalışıyor. 

Aşağıdaki bağlantıları tıklayarak Adakale'nin eski görüntülerini izleyebilirsiniz:
Adakaleh
Son Ada: Adakale
Adakale Sözlerim Çoktur Belgeseli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder