31 Ocak 2012 Salı

Hilâl-i Ahdar (Yeşilay) Takvimi


2 Kanun-i Sani : Yılbaşı gecesinde sarhoşluğun verdiği cinnetle beyni dönen bir talebe Kâzım Efendi namında bîçare bir polisimizi öldürmüş ve Muammer Efendi namında diğer bir polisi de yaraladıktan sonra kendisi de atılan kurşunlarla mecruh olmuştur (yaralanmıştır). Bunlar dört arkadaşmış ve ikisi talebe imiş. Eldorado’da zıkkımlanmışlar, Türk Yuvası denilen pastahanede akıllarını kaybetmişler, Bayram Sokağında bu feci cinayeti ika’ eylemişlerdir.
9 Kanun-i Sani : Pangaltı’da Kalfa Mehmet’in kahvesinde işret eden Komisyoncu Naci, mütekaidin-i askeriyeden Ali Efendilerle Mehmet Kalfa arasında tabanca teati edilmiş, Ali Efendi bacağından, Kalfa Mehmet elinden yaralanmıştır.
16 Kanun-i Sani : Haydarpaşa’da sarhoşluk yüzünden Terzi Âkif isminde birisi Baytar Mektebi hademesinden Mustafa’yı kalbi üzerinden tehlikeli surette yaralamıştır. Sebep bir kadın meselesidir.
18 Kanun-i Sani : Unkapanı’nda mukim (ikamet eden) Nadi ve Haydar isminde iki kişi evvelden bir kadın meselesinden dolayı yekdiğeriyle dargınmışlar. Evvelki gece barışmışlar, dostluk şerefine içmeğe karar vermişler. Meyhaneden sonra nedense tenha bir sokağa çekilmiş ve vuruşmağa başlamışlar. Haydar çok kan kaybederek yere yığılmış ve hastanede ölmüş. Nadi’nin de yarası ağırdır, hayatından ümit yoktur.
9 Şubat : Feriköy’de Bakkal Yorgi’nin dükkânından rakı alan Şevket, Yorgi ile aralarında çıkan bir münazaa neticesinde merkumu yaralamış ve derdest olunmuştur.
(Hilâl-i Ahdar Mecmuası, 1341)

[Günümüz Türkçesine çeviren: beyzade25]


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder